O relativite a realite v školských jedálňach

Autor: Mariana Nagyová | 28.3.2011 o 10:39 | Karma článku: 9,60 | Prečítané:  1724x

Na odbornom seminári o školskom stravovaní, ktorý sa konal v Novom Smokovci 22.-23. marca t.r. zaujala aj  takáto  informácia o normách v školskom stravovaní:

Normy   /laicky porcie/ sú veľké,  tvrdia  zástupcovia západných okresov napr. z Bratislavy, Trenčína, Nitry či Trnavy  . Takto ich však predpisujú  materiálno - spotrebné receptúry jedální pre jednotlivé vekové kategórie.

Na západe si deti  samé naberajú polievku. Zo skúseností vedúcich jedální vieme, že deti polievku väčšinou odmietajú.

Tu dochádza k veľkému plytvaniu jedlom, pretože normy sa musia dodržať. Polievka /ale aj príloha k hlavnému jedlu/ sa musí navariť presne podľa počtu stravníkov. Nemožno na jej úkor  nakúpiť napr. viac ovocia. Takže je to aj otázka finančná. Peniaze sa vylievajú do pomyjí.

 

Východoslovenské školské jedálne sa sťažovali, že normy sú malé. Žiadali ich zvýšiť. Deťom jedlo v školskej jedálni nestačí.

Na východe majú deti polievku presne nameranú do taniera, inak by sa všetkým neušla.

Skúsené vedúce školských jedální z východu tvrdia, že pre mnohé deti  je jedlo v školskej jedálni najhodnotnejšie a  niekedy aj  jediné jedlo dňa.

 

Chlieb je všade o dvoch kôrkach. Pre mnohých, najmä na východe, je chlieb  trochu viac horký.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

DOMOV

Marek Vagovič: Fico sa potrebuje udržať, aby sa kauzy nevyšetrili

Niektorí novinári berú Ficove výroky o prostitútkach príliš osobne, tvrdí novinár.


Už ste čítali?